ads

Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5



Ο αγώνας στιγματίστηκε από τον άδικο χαμό του Luis Salom, κανείς δεν είχε διάθεση να παρακολουθήσει αγώνα αυτό το Σ/Κ και ίσως έπρεπε να μην γίνει καθόλου!

Απ την άλλη ίσως η κανονική του διεξαγωγή να ήταν και θεραπευτική...

Όπως και να 'χει σε όλες τις κατηγορίες παρακολουθήσαμε πολύ δυνατούς και θεαματικούς αγώνες, τιμώντας ταυτόχρονα και με διάφορες εκδηλώσεις -ομαδικές ή ατομικές- την μνήμη του Luis εντός του αγωνιστικού χώρου, που ήταν και το σπίτι του!

Το twitter είχε πάρει φωτιά από συγκινητικά μηνύματα ανθρώπων του σπορ αλλά και απλούς φιλάθλους!

Ο γνωστός άσσος της πυγμαχίας Casey Stoner έγραψε:
"οδυνηρή απώλεια, δύσκολη μέρα, r.i.p Muhammad Ali"

Τέλος πάντων, ας παρακάμψουμε για λίγο την μαυρίλα, να πούμε τα του αγώνα...

Η επιτροπή αγώνα άλλαξε τη διαδρομή της πίστας στην επίμαχη στροφή Νο12 χωρίς ουσιαστικό λόγο με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να μειωθεί η ταχύτητα σε αυτό το σημείο και προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα, αλλάζοντας και την ανοιχτή Κ10 σε μια γωνία 50°!

Ξαφνικά η πίστα, που ταίριαζε στα χαρακτηριστικά των Yamaha και Suzuki, μεταμορφώθηκε σε μια πίστα για ... Honda !

Oι ισορροπίες άλλαξαν, οι μεν τις μεθόδευσαν οι δε πιάστηκαν στον ύπνο, αυτή ήταν όμως η νέα κατάσταση και με αυτούς τους όρους έπρεπε να αγωνιστούν μαθαίνοντας την πίστα απ την αρχή!
Από την αρχή λοιπόν σετ απ και γαντζώματα καθώς και εκ νέου αξιολόγηση της αντοχής των ελαστικών.

Η Michelin είχε φέρει ένα ελαστικό σε τρεις διαφορετικές γόμες, που, όμως, η δεξιά πλευρά του ήταν σκληρότερη, στην νέα χάραξη όμως η δεξιά πλευρά θα ταλαιπωρείτο πιο λίγο, έτσι υπήρχε πρόσθετο πρόβλημα!
Το πρόσθετο πρόβλημα το έλυσε ο καιρός και η υψηλή στην άσφαλτο θερμοκρασία των περίπου 50°, που επέβαλε τα σκληρά εμπρός και πίσω σε όλους (σχεδόν)...

Με το σβήσιμο των φώτων ο Lorenzo βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα, ενώ πιο πίσω ο Valentino είχε μπλεχτεί με πιο αργούς οδηγούς και όλα έδειχναν ότι θα χάσει το τρενάκι του βάθρου.
Ο Marquez από την άλλη ακολουθούσε τον Lorenzo από μια απόσταση 3-4 δεκάτων και οι δυο τους φαινόταν ότι θα απομακρυνθούν, ίσως μάλιστα είχαν αρχίσει και να ξεκόβουν λίγο από τον Pedrosa, o οποίος είχε κάνει την έξυπνη για μένα επιλογή να χρησιμοποιήσει το μεσαίο ελαστικό πίσω!

Έχοντας μια αδυναμία να ξεκινά τους αγώνες δυνατά με την μοτοσυκλέτα γεμάτη καύσιμα εκμεταλλεύθηκε την έξτρα ταχύτητα που δίνει η μεσαία γόμα, την οποία -λόγω του χαμηλού του βάρους- δεν θα την κατέστρεφε πιο νωρίς από ότι οι υπόλοιποι την σκληρή!

Σε εκείνο το σημείο παρατηρώ τον Valentino να πιέζει πολύ και σε μια προσπάθεια να προσπερνά τους Iannone - Vinales, στη συνέχεια και ο Vinales μου φαίνεται αφηνιασμένος, αλλά γρήγορα διαπίστωσα ότι απλώς οι μπροστά ήταν αυτοί που δεν πήγαιναν γρήγορα!

Ο Ιταλός μέσα σε 5 - 6 γύρους "φωτιά" έχει πιάσει τους πρώτους και γρήγορα τους προσπερνάει ξαφνιάζοντας κυρίως τον Marquez.
O Μarc ήταν ολοφάνερο ότι είχε τη στρατηγική να ακολουθήσει τον Lorenzo, να τον σκάσει και στο τέλος να του κλέψει τη νίκη, αυτό το σχέδιο ανατράπηκε επί τόπου, έτσι με χαρακτηριστική άνεση και βιασύνη προσπέρασε τον Jorge και σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα ακολούθησε το αρχικό του σχέδιο απλώς τώρα με άλλον "λαγό".

Μακελειό και στους πιο πίσω με τον Vinales να έχει σημειώσει ήδη τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και να κάνει ΠΟΛΛΕΣ ανόητες, κατά τη γνώμη μου, επιθέσεις στον Pedrosa o οποίος ήταν σε γρήγορο ρυθμό.
Στο τέλος ο Dani είπε ότι όλο αυτό στοίχισε σε χρόνο και στους δύο, προφανώς είχε δίκιο αλλά εγώ θα προσθέσω και την φθορά στα λάστιχα που είχε επί πλέον ο Maveric!

To ίδιο έκανε και με τον Lorenzo όμως σε αυτήν την περίπτωση έπραξε σωστά επειδή ο Jorge τον καθυστερούσε και ήταν αναγκασμένος να το κάνει. Ίσως αν δεν ήταν τόσο άναρχα επιθετικός στον Dani το προσπέρασμα στον Lorenzo να γινόταν πιο εύκολα, όπως του Dani δηλαδή επειδή θα το επιχειρούσε με πιο "ξεκούραστα" ελαστικά.

Όλη αυτή η φασαρία του κόστισε στον τερματισμό 20+ sec. από τον πρώτο, αλλά ευτυχώς όχι θέση, πιστεύω ότι κέρδισε εμπειρία που εάν την είχε εξ αρχής να έκλεβε τελικά την 3η θέση από τον εξαιρετικό Dani Pedrosa!

O "είμαι πιο γρήγορος απ' όλους" συνέχιζε να χάνει έδαφος και πλέον ήταν στο στόχαστρο του Iannone KAI του P. Espargaro!
Δεν είχε καμία ελπίδα να μείνει μπροστά τους είχε όμως μια ελπίδα να φτάσει στο τέρμα και στην καρό!
Αυτές οι έννοιες είναι άγνωστες για τον Maniac και στο πρώτο άνοιγμα γραμμής του Jorge ο ιταλός καταστροφέας έχωσε τη μούρη της GP16...
Όλα είχαν πλέον δρομολογηθεί, ο Jorge πλάσαρε την μοτοσυκλέτα, ο maniac έκανε "έντο" υπό κλίση, αλλά η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, game over!

Είμαι σίγουρος ότι ο Pol φώναξε από μέσα του "είμαι 5oooος!!!!!!"...

Σε άλλη περίπτωση το περιστατικό θα το έκριναν οι κριτές ως "αγωνιστικό συμβάν", όπως την περίπτωση του Dani με τον Dovi στο Τέξας, αλλά εδώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο η κατ' εξακολούθηση πρακτική παρόμοιων ενεργειών του Iannone και έτσι θα ξεκινήσει από το τέλος του grid στον επόμενο αγώνα.

Και ξαναπάμε στους μπροσταααααα...

Το πράγμα είχε εξελιχθεί σε ξεκαθάρισμα των δυο οδηγών, ούτε οι βαθμοί είχαν σημασία ούτε τίποτα, "ή εγώ ή αυτός", η μητέρα όλων των μαχών είχε ξεκινήσει!

Η Laguna του 2008 και η Catalunya του 2009 ξαναπαιζόταν και πάλι με συμπρωταγωνιστή του Valentino αυτή τη φορά τον Marquez!

O Ισπανός ετοίμαζε τα ράμματα για την γούνα του ιταλού, αλλά δεν είχε προσέξει το καμάκι στην δική του πλάτη...
Σε πραγματικό χρόνο ο περίφημος και διορατικός δημοσιογράφος / αναλυτής, ο οποίος πέφτει πάντα μέσα (έξω) David Emmett έγραψε στο twitter ότι η φάση του θυμίζει την ιστορία με το ψαράκι που κυνηγάει ο καρχαρίας (το γνωστό graffiti στο κράνος του Vale) αλλά ακούει πιο πολύ τη μουσική του ... καρχαρία!

Ως γνωστόν, το ψάρεμα του καρχαρία γίνεται καρφώνοντάς του ένα καμάκι στην πλάτη, στο οποίο είναι δεμένο ένα σχοινί που στην άλλη άκρη έχει δεμένο επίσης ένα άδειο μπιτόνι, σε λίγη ώρα ο καρχαρίας σκάει απ' την προσπάθεια να πάει σε βάθος και βγαίνει φούσκα στην επιφάνεια!

Ο Marc οδηγούσε στο 110%, μιλούσε με όλους τους αγίους, μάλιστα έκανε και προσπάθεια να περάσει και πέρασε, ο Valentino όμως το ανταπέδωσε αμέσως και ξεκίνησε να οδηγεί πραγματικά γρήγορα μη αφήνοντας περιθώριο στον ισπανό ούτε να καταλάβει τι έγινε!

Κάπου εκεί ο Marquez είχε ηττηθεί σε πραγματική κόντρα επί ίσοις όροις ολοκληρωτικά από τον 37χρονο αντίπαλό του, ο οποίος παρέδωσε ακόμα ένα μάθημα και τιμώρησε την κουτοπονηριά και την αλαζονεία! Ο Marquez τώρα ξέρει ότι ο αντίπαλος του για το πρωτάθλημα είναι ο Rossi!

Στο τέλος που μας φάνηκε ότι ο Marquez έκοψε ρυθμό γύριζε στο 1:49.800, ακόμα 2 γυρνούσαν στο 49 ,ο Pedrosa και ο... Bautista!!!!

ΠΟΛΛΑ, πολλά συγχαρητήρια για τον 8ο Alvaro και στην Aprilia, που κατάφεραν να τερματίσουν στην πλάτη ακριβώς του Dovizioso (που ήταν και το πρώτο Ducati)!

Πόσο "γυρνούσε" όμως ο Valentino; 1:47.600 και 1:47.900 στους δυο τελευταίους γύρους σχεδόν 2 sec ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλον, κάνοντας επίδειξη δύναμης, αφού είχε δει ήδη την πινακίδα από τα pits του ότι ο Marc είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια!

Είχα πει ότι είναι ο πιο φορμαρισμένος οδηγός, επίσης είχα πει ότι ο Lorenzo δεν είναι και τόσο γρήγορος οσο νομίζουμε, αυτός δεν ήταν απλώς ένας κακός αγώνας γι αυτόν!

Επίσης είχα πει και αυτό ΠΡΙΝ το Mugello:


"Θανασης Ευσταθιου: Θάνος εγω το βλεπω ως εξης.....αν υποθεσουμε οτι τους δυο επομενους αγωνες θα τους κερδισουν οι οδηγοι της Yamaha τοτε ο καθε ενας τους θα παρει απο μια,δεν νομιζω οτι θα παρει και τους δυο ο ιδιος οδηγος, αν νικησει ο 99 στην ιταλια τοτε ο 46 θα κερδισει την ισπανια η αναποδα...
Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 · 16 Μαΐου στις 3:28 μ.μ."


Ο Rossi έχει 2 DNF σε αγώνες που εν δυνάμει θα νικούσε, ή τουλάχιστον θα ήταν δεύτερος, ενώ οι άλλοι δύο ανταγωνιστές του για το πρωτάθλημα έχουν DNF σε αγώνες που στην καλύτερη θα κέρδιζαν 10-13 βαθμούς...
...Επίσης του Vale το ένα DNF είναι μηχανική βλάβη και το άλλο μηχανική βλάβη + λάθος.

Το πρωτάθλημα θα είχε ανατροπές το ξέραμε, μας έδωσε όμως και τουλάχιστον αυτόν τον θεαματικό αγώνα (πιστεύω ότι κι άλλοι ήταν).
Η Michelin κέρδισε ακόμα μια νίκη πέραν του Qatar και του Mugello, αλλά ήταν κούφια, αφού η πίστα ήταν "άλλη", έτσι δεν μπορεί να καταγραφεί.

Πολλές φορές ο κόσμος, οι διοργανωτές, οι άλλοι αθλητές ζητάνε από τον Rossi να κάνει κάποιες συγκεκριμένες χειρονομίες για να βοηθήσει το σπορ, αυτός όμως, σε ανύποπτο χρόνο, επιλέγει να κάνει κάποιες άλλες που τελικά αποδεικνύονται πολύ περισσότερο σωστές και ουσιαστικές από τις προτεινόμενες!

Είναι ο master της επικοινωνίας, θα πρέπει να τον ρωτάνε και όχι να του υποδεικνύουν, θα πρέπει να τον αντιγράφουν και να τον μελετούν, δεν υπάρχει χρόνος για να τον αμφισβητούν ούτε οι εχθροί ούτε οι φίλοι του!
Ναι, από το 2010 και μετά σε κάθε μέτριο η κακό αγώνα του, ακόμα και οι οπαδοί του σκέπτονταν ότι γέρασε, ότι ξόφλησε, ότι ήταν να δώσει το είχε δώσει κλπ!
Για να μην κουράζεστε σας λέω ότι θα σας το ανακοινώσω εγώ όταν συμβεί, επειδή αυτά φαίνονται στα γυρολόγια ακόμη και των κακών αγώνων, μέχρι τώρα εγώ βλέπω έναν 25χρονο!

Ο Marquez είναι σίγουρα ένα τεράστιο ταλέντο οδηγικό, είναι απίστευτος ο τρόπος που οδηγεί και ελέγχει τη μοτοσυκλέτα, θα είναι ο επόμενος μεγάλος, αλλά θέλει ακόμα πολύ δουλειά.

Το στίγμα του 2015 θα τον ακολουθεί, αλλά μπορεί να φτιάξει όλα τα υπόλοιπα!

Ο Valentino υποχρέωσε τον μεν Lorenzo να αναφέρει και πάλι το όνομα του ιταλού και τον δε Marquez να οδηγεί με σεβασμό κόντρα στους αντιπάλους του, πόσο δε μάλλον ως προς τον ίδιο, χρησιμοποίησε την υπεροχή του για να το κάνει, επειδή όταν έχεις χάσει, το δίδαγμα δεν πιάνει τόπο!

Υπάρχει περίπτωση φέτος να νικήσει και στις 4 Ισπανικές πίστες, μετά από αυτό που είδαμε, νομίζω ότι είναι θέμα απόφασης δικής του!

Βλέποντας τα video των αγώνων του 2008 & 2009 διαπιστώνω ότι τότε οι μάχες είχαν μόνον τον ιταλό να επιχειρεί προσπεράσεις ουσιαστικά, ενώ οι αντίπαλοί του ήταν σε ρόλο κομπάρσου. Στον χθεσινό όμως αγώνα, ο Marquez πάλεψε, δημιούργησε, είχε στρατηγική!

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Marc διαχειρίστηκε την αντιπαλότητα (που ο ίδιος ξεκίνησε βέβαια) με υποδειγματικό τρόπο, αντίθετα με τον έτερο Ισπανό πολυπρωταθλητή, o οποίος, χωρίς λόγο, άγγιξε τα όρια της γραφικότητας...

...Εγώ, προσωπικά, πάντως το χέρι δεν θα του το έδινα, δεν έχω τέτοιες αντοχές!

Ακολουθούν οι γύροι του Assen και του Sachsenring, προβλέπω από μια νίκη για Rossi και Marquez με αυτή τη σειρά, η Honda το έπαιξε πολύ έξυπνα μέχρι τώρα και η ψαλίδα έχει κλείσει χωρίς να γίνει αντιληπτή ,ίσως μάλιστα είναι και μπροστά ήδη!

Σε αυτόν τον αγώνα τα νούμερα δεν υπήρχαν, αφού η χάραξη ήταν διαφορετική, αλλά και να υπήρχαν πάλι θα τα παρέλειπα !




About Moto-Press

Διαδικτυακό portal για τους αγώνες ταχύτητας μοτοσυκλετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους αγώνες MotoGP.
«
Επόμενο
Νεότερη ανάρτηση
»
Προηγούμενο
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post a Comment


Top